• facebook
  • instagram
  • youtube

СТРЕЉАЧКИ КЛУБ АКАДЕМАЦ

Invitation letter V Istvan Poljanac https://docdro.id/4ckwdcW
Pozivno pismo 5. Memorijal Istvan Poljanac https://docdro.id/CASv1ZI
Dear shooting friends,It is our pleasure to invite you to participate in the 5th International Competitions “Istvan Poljanac ” in Belgrade Republic of Serbia,Which will be held from12th till 14th April 2019. Competitions will be held in a new hallfor air guns events with 50 electronic targets Sius Ascor and 10 manual targets for targets sprint, in the Athletic Hall of Military Academy, Address: Bulevar Oslobodjenja, Belgrade(https://goo.gl/maps/U3x3js8Q6NH2)

Vojna akademija i SK Akademac vec 5. godinu za redom organizuju internacionalni turnir u streljastvu u cast pokojnom treneru potpukovniku Istvanu Poljancu.

INTERNACIONALNI TURNIR

ISTVAN POLJANAC

Пољанац Иштван је био један од дугогодишњих чланова стрељачког клуба ”Академац”, веома плодан тренер и утицајан председник. Рођен 9. априла 1967. године у Новом Бечеју, Иштван је као млад петнаестогодишњи дечак, после завршене основне школе, уписао ”Средњу војну школу” у Сарајеву-школу за подофицире.

Жеља за стручним знањем и тежња ка високом професионализму довела је Иштвана до једног од најбољих ученика ове школе, а што је за последицу имало његов  пријем на ”Војну академију Копнене Војске” – високу школу за официре. Након завршетка Војне академије радио је у Војној гимназији и Војној академији у Београду.

У ванрадно време, исказујући велику љубав према оружју и гађању, потпуковник Иштван Пољанац велики део свог живота посвећује Стрељачком клубу ”Академац”.

Као тренер и председник, са својим стрелцима постиже изузетне резултате, не само у војсци, него и на државним и међународним такмичењима, а као међународног судију стрељаштва познавали су га и стрелци региона и остатка света.

Остаје упамћено да је највећи тренерски успех постигао на 1. светским кадетским играма које су одржане на теренима Војне Академије „Kara Harp Oguli”  у Анкари, у Турској, октобра 2010. године. У конкуренцији 27 земаља заблистали су стрелци освојиши укупно два екипна пехара и две појединачне медаље. Иштван је предводио екипу у дисциплини ваздушна пушка.

Након кракте болести, а у пуној средњовечној снази и каријерном успону, преминуо у Београду 31. јула 2013. године у 18,15 часова.

Имајући у виду да је заборав злочин, да човек до год је жив у својим мислима носи сећање на време које је прошло и људе који су некада били сапутници у његовом животу, и ако нека од тих сећања боле она су ипак саставни део његовог ума и нераздвојни део његове личности, челници и припадници Стрељачког клуба ”Академац”  покренули су иницијативу за одржавање меморијалног турнира у стрељаштву под називом ”Иштван Пољанац”, у знак сећања на овог драгог нам лика и човека.

Први меморијални турнир одржан је априла 2015. године. Био је то турнир затвореног типа, организован са идејом да се од заборава сачува лик Иштвана Пољанца и циљем поновног окупљања стрелаца, који су почели да напуштају стрељаштво и стрељачки клуб ”Академац”. Овај потез новоизабране управе стрељачког клуба ”Академац” представља прекретницу у развоју стрељаштва на Војној академији. То потврђује и чињеница да је наведени циљ првог меморијалног турнира у потпуности остварен, а идеја о покретању турнира показала се као исправна и мотивишућа за многе поштоваоце и љубитељ дела и лика Иштвана Пољанца, који су се несебично укључили у даљи развој, како самог турнира, тако и стрељачког клуба ”Академац” у целости.  

Захваљујући таквом ентузијазму и пожртвованушћу свих наведених субјеката, 2016. и 2017. године одржана су још два меморијална турнира, и то на националном нивоу. На овим турнирима учествовало је преко 100 стрелаца из 13 српских клубова, а за медаље надметали су се најбољи стрелци Републике Србије.

Ове 2018. године навршава се 51 година од рођења и пет тужних година од упокојења Иштвана Пољанца. У његову част одржан је још један, четврти по реду, меморијални турнир у стрељаштву.

Ове године турнир је попримио и међународни карактер, а у прилог томе иде и чињеница да је на турниру учествовало преко 100 стрелаца из шест страних земаља.

Поред организатора и такмичара, отварању је присуствовао велики број званица, акредитованих медиа и пријатеља турнира.